Zelfzorg

zelfzorg

Klinkt echt heel basic… goed voor jezelf zorgen. Met als mooie vergelijk dat je in het geval van drama in een vliegtuig altijd eerst moet voorzien in je eigen zuurstofmasker en dan pas kunt/mag/moet zorgen voor een ander.

Dus dat we moeten eten en drinken, dat klinkt logisch, anders overleven we het niet. Daarmee hebben we stap 1 afgevinkt. Of toch niet? Want we kunnen nog heel veel discussies voeren over wat je dan zou moeten eten en drinken en wat niet.
Dat die energydrink niet goed is, dat weten en snappen we allemaal wel, ook al wordt het massaal gedronken. Maar waar je nu verder het allerbeste aan doet, dat is best ingewikkeld. En als je bij dit onderdeel hulp zou willen, waar ga je dan heen? Want zoveel mensen zoveel meningen. Ik zelf heb veel baat gehad bij een natuurgeneeskundige die kon testen op voedselintoleranties. Maar uiteraard zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden.

Voldoende slaap, dat is volgens mij ook nog wel een voor de hand liggend onderwerp in relatie tot goed voor jezelf zorgen. Iedere dag om half 2 in de nacht naar bed en dan om 7 weer op, klinkt niet als een optimale nachtrust. Maar wat nou als jij die uren gewoon super goed slaapt en meer niet nodig hebt? Terwijl ik misschien 7 of 8 uur in mijn bed lig, maar weinig echt goed slaap? Dan wordt het al weer ingewikkelder.

Bewegen is ook belangrijk en goed. Maar wat zou er uiteindelijk winnen als het gaat om zelfzorg? Is het dan dat uur in de sportschool 2x in de week? Of misschien toch die dagelijkse wandelingen met de hond in de natuur? Kun je beter fietsen of yoga beoefenen?

En zo geldt het volgens mij met heel veel dingen. Het klinkt eenvoudig, maar het is toch helemaal niet zo heel simpel om datgene te doen wat het beste voor je is. Iedereen heeft een andere mening over wat dat beste dan is, waardoor je daarmee door de bomen het bos niet meer ziet.

Zie in het oerwoud van mogelijkheden en meningen nog maar eens jouw optimale pad te vinden. Het valt niet mee, maar het blijft wel de moeite waard om aan de wandel te blijven en verschillende mogelijkheden te onderzoeken. En blijf dan niet perse hangen bij de reguliere (geneeskunde) dingen, maar durf ook het alternatieve (geneeskunde) pad eens te kiezen.