Team up
Als je in je eentje ergens aan werkt, dan kun je de dingen vaak lekker op jouw eigen manier aanpakken. Je kent je valkuilen, je weet waar je goed in bent en daarmee kun je alles vaak wel prima handelen.
Ontbreekt t je aan inspiratie dan overleg je even met die collega die altijd de meest wilde ideeën heeft, ben je slecht in taal dan laat je hetgeen je geproduceerd hebt door een collega lezen die al jouw spelfouten er uit weet te vissen. Kortom, je gebruikt je sterktes en voor je zwakkere punten zoek je een oplossing die op dat moment voor jou werkt.
Hoe anders is dat als je dan ineens in een projectgroep terecht komt of ergens als team aan moet gaan werken.
Dan gaat het ineens niet meer over jouw sterktes en mindere punten, dan gaat het over die van ieder individu uit het team. En daarnaast ook nog over de onderlinge verstandhoudingen en dus ook over de onderlinge verschillen.
Daarmee komt er dus ineens heel veel meer kijken bij het klaren van de klus. Het kan (samen)werken ineens ook heel ingewikkeld maken.
Want wat als een groepslid zijn/haar rol niet pakt? De verantwoordelijkheid niet neemt die er wel ligt? Dan zul je daar ook nog wat mee moeten. En liggen daar jouw talenten ook? Want dat zijn hele andere talenten dan de talenten die maken dat jij wel of niet geschikt bent om het werk inhoudelijk uit te voeren.
Best interessant dus, om eens een keer op die manier (samen) te werken en te ontdekken hoe het er dan voor staat bij jou. Ben jij in een groep de voorzitter, de regelaar, de organisator? Ben je van het confronteren of ben je juist op zoek naar harmonie in de groep? Kom jij met de wilde ideeën of zorg je er juist voor dat alles afgerond wordt en het er picobello uit ziet?
Om een project zo goed mogelijk tot een einde te brengen heb je eigenlijk alle rollen nodig die ik hierboven genoemd heb. Dan is het (project)team het meest in balans.
Maar wat doen wij als mensen vaak, als we het voor het zeggen hebben… dan zoeken we juist mensen om ons heel die een beetje hetzelfde denken en hetzelfde werken, want dat maakt het allemaal zoveel makkelijker.
Maar los van dat het gemakkelijker is, omdat je de ander snapt / kunt volgen, moet je dus ook alert zijn. Want wie gaat er in een team met allemaal mensen met de meest fantastische ideeën, voor zorgen dat het werk ook echt gedaan wordt? Wie, in een team met allemaal mensen die graag de lieve vrede bewaren, gaat er een teamlid aanspreken op het feit dat hij/zij niet doet wat er was afgesproken?
De beste teams kennen dus een grote diversiteit aan mensen en daarmee beschikken zij over veel verschillende talenten. Het valt alleen niet altijd mee om de focus te hebben op het benutten van die talenten, in plaats van te vallen over de valkuilen.
Moraal van het verhaal? Het is echt super leerzaam om eens in een team / projectgroep te werken als je vaak solistisch bezig bent. Je leert dan weer een hoop over jezelf.
En moraal nummer 2? Als je een team moet samen stellen kies dan niet voor dat wat de makkelijkste weg lijkt (het samenwerken met gelijkgestemden), maar kies diegenen die compleet anders zijn en anders werken dan jijzelf. Op die manier bereik je vaak het beste resultaat (tenzij je elkaar de tent uit vecht omdat je geen begrip kunt opbrengen voor het feit dat iedereen anders is).
So team up!