Stuck inside

Ken je dat fenomeen? Dat er iets in je hoofd zit en je het maar niet kwijt kunt raken? Dat je ergens wel weet dat het niet realistisch is, maar dat je er toch niet vanaf komt? Of dat je weet dat je er wel over na kunt blijven denken en allerlei scenario’s de revue kunt laten passeren, maar dat je eigenlijk gewoon moet wachten tot een ander met het (verlossende) antwoord komt?

Allemaal voorbeelden van ‘stuck inside’ waarbij je jezelf helemaal gek maakt of er voor zorgt dat je in een neerwaartse spiraal terecht komt. Hoe dan ook, niet de ‘best place to be’.

En ook al kom ik hieronder met wat tips, het is niet zo dat het mij dan altijd lukt om er weg te komen hoor, zeker niet… soms kan het echt hardnekkig zijn. Maar onderstaande tips zouden je wellicht kunnen helpen. Het loont wellicht de moeite om het gewoon eens te proberen:

  • Bespreek je zorgen / worries / gedachtengangen met iemand. Soms kan de ander je echt helpen om zaken wat te relativeren, kan hij of zij je ondersteunen in je proces, meedenken over een oplossing of je zorgen wat wegnemen. Of het kan zelfs zo zijn dat je, als je iets hardop uitspreekt, al de helft van de stress kwijt bent omdat je dan ‘echt hoort’ dat het onzin is wat je jezelf wijs aan het maken bent.  
  • Zoek afleiding. Om ‘stuck inside’ te doorbreken werkt het om heel iets anders te gaan doen. Je kunt dan in ieder geval even weg van de dingen waar je tegen aan het vechten bent. Een trucje wat daarin ook kan werken is om je heel erg op je omgeving te focussen en in jezelf en tegen jezelf te vertellen wat je ziet, zo gedetailleerd mogelijk. Iets wat je overal en altijd kunt doen en wat de ruimte in je hoofd om met andere dingen bezig te zijn compleet blokkeert. En als je nu naar buiten kijkt laat de natuur je genoeg mooie dingen zien om eens even je aandacht op te focussen. 
  • Even stilstaan bij het fenomeen ‘cirkel van invloed’ versus de ‘cirkel van betrokkenheid’. Dit gaat kort gezegd over de vraag of je enige invloed uit kunt oefenen op de situatie of niet. Als je iets heel erg aan het hart gaat, je iets heel belangrijk vindt, maar je hebt geen enkele invloed op de hele situatie, dan kun je er wel druk om maken of er heel veel tijd aan spenderen, maar met geen mogelijkheid zal dat iets veranderen aan de uitkomst. Ligt iets in je cirkel van invloed, dan kun je wel tot actie komen… bel dan je baas met je prangende vraag of zet die volgende stap naar je gewenste (eind)doel.

Misschien heb je er wat aan…