Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan

Iedereen kent het liedje wel, toch? En ik denk dat iedereen ook wel eens de ervaring heeft gehad dat het lijkt alsof er alleen nog maar ruimte is om te rennen en te vliegen, omdat het zo enorm druk is. 

Ik ging dan altijd als een razende aan de slag om zoveel mogelijk dingen weg te werken, in de hoop dat het overzicht dan weer spontaan tevoorschijn zou komen. Maar meestal gebeurden er juist een aantal andere dingen:

  • Belangrijke zaken met hoge(re) prioriteit verdwenen in de chaos ooit te ver naar achteren… zeker niet handig
  • Doordat het allemaal zo rommelig was, duurde alles eigenlijk veel langer, want in mijn hoofd bleven de taken maar rondzweven dus de focus op wat ik aan het doen was, die was niet echt optimaal
  • En het overzicht kwam nooit spontaan. Ook al loste ik van alles op, het bleef toch allemaal maar chaotisch

Dus wat ik tegenwoordig doe? Juist op het moment dat het heel druk is en ik voor mijn gevoel helemaal geen tijd heb, juist dan maak ik tijd vrij om alles te ordenen. Het voelt een beetje tegennatuurlijk om dan wat te gaan doen aan je planning (want er liggen al zoveel dingen om te doen). Maar het helpt mij wel enorm. 

Door alles wat er ligt op een rijtje te zetten, weet ik in ieder geval dat ik niets (of maar heel weinig) over het hoofd zie. En als er wat extra’s bij komt (wat altijd zo is), dan voeg ik het toe aan het lijstje waardoor het overzicht blijft.

Ik loop vervolgens mijn lijstje door en vink die dingen aan die de hoogste prioriteit hebben. Ik bepaal wat ik als eerste ga doen en leg mijn lijstje dan aan de kant. Op die manier kan ik me focussen op hetgeen ik ga doen. 

En ook al kies ik dan wat prioriteit heeft en ga ik daar mee aan de slag. Dan krijg ik vaak op een dag toch niet gedaan wat ik allemaal had willen doen (door diverse verstoringen of nieuwe prioriteiten). Maar het kunnen afstrepen van zaken van het lijstje geeft wel een goed gevoel. En als ik dan ’s avonds naar huis ga heb ik ook veel minder last van dingen die nog door mijn hoofd schieten. Dingen als ‘ohw dat had ik nog moeten doen’ of ‘ik mag dat en dat morgen echt niet vergeten’.

Voor mij werkt het op deze manier. Heb jij nog dingen die jij doet om het ‘rennen-springen-vliegen-duiken-vallen-opstaan-en weer doorgaan-fenomeen’ tegen te gaan?