Moeite met hulp vragen / accepteren

Vroeger, thuis, werd er altijd maar op gehamerd: je kunt meer dan je denkt… als je jezelf ergens voor inzet, dan komt het allemaal goed. En als ik dan zelfstandig iets moois had bereikt, dan werd dat ook altijd beloond. Er werd veel nadruk gelegd op het feit dat ik dat in mijn eentje, zelfstandig, toch maar mooi voor elkaar had gekregen. En dan was ik trots…. Enorm trots… op mezelf, maar ook was ik blij dat ik mijn omgeving zo blij had gemaakt.

Maar nu, heel wat jaren later, maakt het dat ik nog steeds vind dat ik alles zelf moet kunnen. Dat ik pas succesvol ben als ik het allemaal zelf weet te managen.

Maar ik heb best een pittige baan, waarbij ik echt niet altijd weet hoe het moet of wat het beste is. En ook thuis, ben ik altijd heel druk om alle ballen hoog te houden, met een huishouden, 2 kinderen, hobby’s… maar eigenlijk is het me allemaal een beetje te veel.

Maar ik ga echt niet toegeven dat het me niet lukt hoor… ik houd niet van falen. Nee, ik ga liever door en hopelijk houd ik het dan vol!

Dus wanneer een collega vraagt of ze moet moet helpen, of mijn partner vraagt of hij nog wat kan doen… is mijn antwoord steevast; nee joh, het lukt best hoor!

Pff ik word er zo moe van…

Van niemand wordt verwacht dat hij/zij alles alleen kan en doet. Je omgeving verwacht dat niet van je, je leidinggevende niet, eigenlijk niemand. Het is de druk die je jezelf oplegt. Jij bent degene die de lat zo hoog legt.

Hulp vragen en hulp accepteren, daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. Het is zelfs slim om dat te doen, zeker als je het nodig hebt.

Maar ergens in je normen en waarden word jij tegen gehouden. Wel interessant om eens te onderzoeken ‘waar het hem in zit’ en wat je daar mee kunt. Want tegen je eigen grenzen aan blijven lopen geeft toch wel de garantie dat het een keer mis zal gaan.

Misschien is het goed om wat dieper in te zoomen op jezelf; je karakter, maar zeker ook je overtuigingen en hetgeen je mee hebt genomen uit je opvoeding.

De e-learnings op deze website zijn daarvoor een mooi startpunt. Maar uiteraard zijn er nog meer hulptroepen te bedenken, daarover leer je meer in een van de e-learnings. Want in ieder geval geldt: het is veel slimmer om het niet allemaal in je eentje te doen! Dan kom je veel makkelijker veel verder!