Meer zicht op je ‘why’

Ik heb nu verschillende banen gehad, in verschillende sectoren. En ik heb geleerd, dat als ik me er echt toe zet, dat ik daarin echt wel kan slagen.

Ik pik snel op wat ik moet doen in een rol, wat er van me verwacht wordt. En als ik uitleg heb gekregen over hoe ik het moet doen, nou dan laat mij maar los hoor. Dan ga ik aan de slag en kan ik met heel veel plezier mijn werk vervullen.

Maar na een bepaalde tijd, komt dan toch bij mij altijd weer de vraag naar voren ‘waarom doe ik dit eigenlijk’? en ‘is er niet iets wat nog beter bij me past’.

En vaak switch ik dan van baan, probeer ik weer wat nieuws uit en leer ik ook daar weer wat van.

Maar hoe vind ik nu echt iets wat bij me past? Iets waar ik blij van wordt en voor langere tijd ‘warm voor blijf lopen’? Ik vind dat maar lastig hoor.

Maar ik moet ook voorkomen dat ik dadelijk het cv heb van een mega jobhopper. Want los van dat ik het voor mezelf wel uit kan leggen, spreekt dat niet echt in mijn voordeel. Dat besef ik me ook wel.

Vaak zijn we gefocust op het wat en het hoe. Als je iets moet verkopen, dan kijk je naar wat je moet verkopen en bepaal je hoe je dat gaat doen.

En als het niet blijkt te werken, pas je je ‘hoe’ aan of ga je (na diverse verschillende manieren) over op een andere ‘wat’. Want waarom zou je iets blijven verkopen wat niemand echt wil hebben?

Maar als je kijkt waar wij als mens vaak door overtuigd raken, dan is dat het ‘waarom’. Waarom verkoopt een bedrijf wat hij verkoopt? Wat is de filosofie er achter? Waarom is het belangrijk en voor wie? Waarom heeft het bedrijf bestaansrecht?

En eigenlijk geldt voor jou hetzelfde… Niet wat doe je, niet hoe doe je dat, maar waarom doe je het eigenlijk?

Wat zijn dingen die jij belangrijk vindt in je leven? Waar kom jij je bed voor uit? Wat wil jij achterlaten op deze aarde? Best lastige vragen, maar in essentie is dat wel waar het over gaat.

Als je weet wat je belangrijk vindt en ‘waarom je het doet’, is het veel makkelijker om te bepalen of iets bij je past of niet.

Met het doorlopen van de e-learnings krijg je op verschillende vlakken meer zicht op jezelf, je valkuilen en ook je wensen. Je gaat er mee op zoek naar jouw ‘waarom’.

Maar ook een coach kan je helpen met dit soort vraagstukken. Door goede vragen te stellen en samen met jou op ontdekkingsreis te gaan, kun je er meer en meer achter komen wat bij jou past.