Lekker comfortabel

Lekker toch… als het allemaal een beetje comfortabel is in je leven? Weinig stress, weinig gedoe en een heerlijk gevoel dat alles ‘van een leien dakje gaat’. Zo kom je je dagen wel door…
Want stress, dat wil je eigenlijk natuurlijk liever niet. Dat voelt niet fijn en is ook niet zo heel goed voor je.

Neem nou het voorbeeld van ‘starten met een nieuwe baan’. Dat is niet perse stress, maar echt comfortabel kun je het toch ook niet noemen. Dan is namelijk alles anders dan wat je gewend was. Hoe lekker is het dan als je ingewerkt bent en je jezelf weer comfortabel voelt?! Je kent het werk, je kent de mensen en je weet wat de bedoeling is. 

Maar er zit ook een keerzijde aan. Want op die comfortabele plek, daar leer je vaak niet extreem veel meer. 
Juist de start in een nieuwe baan, maakt dat je in een rap tempo groeit: je leert nieuwe mensen kennen, je gaat andere taken doen, je verdiept je in de organisatie.

En het is af en toe best wenselijk om een dergelijke stretch te maken. Want hoe lekker voelt het als je van zo’n stap een mooi succes weet te maken? Te ervaren ‘dat je het nog kunt’ en dat jouw talenten ook waardevol zijn in een andere organisatie dan degene waar je al zo lang aan verbonden was. 

Is dit nu een oproep aan iedereen om van baan te gaan wisselen? Nee, absoluut niet.

Die nieuwe baan was maar een voorbeeld. Je kunt natuurlijk op heel veel manieren uit je comfortzone stappen. Zowel in je werk als in privé.
Meld je, op je werk, eens aan om deel te nemen in een project. Ga eens nadenken over een opleiding die je zou willen gaan volgen. 
Kom eens met ideeën hoe je werk nog efficiënter / sneller / gemakkelijker gedaan kan worden. Meld je aan om een nieuwe collega in te gaan werken. Leer eens wat andere collega’s beter kennen, doe eens wat anders in je lunchpauze. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

En ook in privé heb je genoeg mogelijkheden om je comfortzone net wat op te gaan rekken of eens een lekkere stap buiten dat comfortabele veld te maken. Zoek een nieuwe hobby, meld je ergens aan als vrijwilliger of stap gewoon eens met je andere been uit bed…

Eigenlijk maakt het niet zoveel uit wat je doet, maar doe het eens op een andere manier!

Wellicht vind je dan wel weer een nieuw comfort… een plek die eigenlijk misschien nog wel meer comfortabel is dan de huidige….

Wat ga jij doen om je comfortzone wat te stretchen? Ik ben benieuwd. Ik heb deze week in ieder geval al 2 stretches in de planning staan. Lekker oncomfortabel, ik ben er blij mee!!