Je baan verliezen

Ohh my god, ik heb net te horen gekregen dat ik mijn baan kwijt ga raken. Wat ben ik boos en verdrietig, want als het bedrijf het anders had gedaan in de afgelopen tijd, was dit echt niet nodig geweest. En waarom juist ik? Het is niet eerlijk, ik wil dit niet…

Hoe moet het nu verder? Met onze hypotheek… dadelijk moeten we ons huis uit.
Wat zal mijn omgeving er wel niet van vinden? Die vinden me natuurlijk een loser.

Ik werk hier ook al zo lang, waar willen ze mij nu hebben?

En als ik toch die nieuwe leidinggevende niet had gekregen, die zelf niet weet waar ie het over heeft, dan was dit echt niet gebeurd.

En o nee, daar had ik ook nog niet aan gedacht, ik heb helemaal geen rechtsbijstandsverzekering. En ik weet toch helemaal niet hoe dit werkt, wat ik nu moet doen.

Allemaal waar, allemaal logisch, helemaal geen gekke gedachtes als je ongewild je baan kwijt raakt…

Laat het ook gewoon toe, het verliezen van een baan is namelijk ook een soort van rouwproces. Het heeft gewoon even tijd nodig. Gun jezelf die in ieder geval.

Maar blijven hangen in verdriet of boosheid en vervolgens geen stappen zetten om een leuke nieuwe baan te gaan vinden, dat is dan weer minder verstandig.

Zorg er in ieder geval voor dat op korte termijn je cv up to date is en dat je een voorzet hebt voor een sollicitatiebrief. Komt er dan een mogelijke kans voorbij, dan kun je daar in ieder geval op inhaken.

Voor de afwikkeling van je huidige dienstverband is het wel verstandig om je bij te laten staan. Dat kan door een rechtsbijstandverzekering, de vakbond (van beiden moet je wel lid zijn), of door een adviseur of advocaat.

Wordt je echt onrecht aangedaan? Dan adviseren wij je een arbeidsrecht advocaat. Is het minder vergaand, maar wil je wel gewoon even klankborden of het allemaal netjes gaat, dan kun je ook schakelen met een HR adviseur of een jurist.

Om je verder te verdiepen in wat voor een nieuwe baan bij jou past, kun je terecht bij een loopbaanadviseur, of een coach. Maar kijk zelf in ieder geval ook op de verschillende jobboards, of er vacatures of bedrijven zijn die jou aanspreken.

En onze tip! Zorg voor een onderscheidende sollicitatie. Je brief en cv hoeven niet standaard te zijn, hetzelfde voor iedere baan waarop je solliciteert. Pas hem aan op wat gevraagd wordt! Leg de nadruk op jouw competenties en talenten, die aansluiten bij de vacaturetekst en geef wat voorbeelden. Jezelf nog beter leren kennen (en dus aan de slag gaan met persoonlijke ontwikkeling), kan in dit geval best heel nuttig zijn. Je krijgt dan ook meer zicht op welke banen wel of niet bij je passen. Neem eens een kijkje bij de e-learnings op deze site!