Helpen of redden?

Tijdens een traject, iets meer dan een jaar geleden, leerden we over het verschil tussen helpen en redden. Een heel mooi inzicht in hoe het één wel werkt en het ander een meer averechts effect heeft. 

Helpen gaat er over dat je iemand ondersteunt als hij of zij je om hulp vraagt. Dat brengt met zich mee dat de ander dus ook echt een hulpvraag / probleem heeft, ergens niet uit komt, of ondersteuning bij kan gebruiken. Hoe mooi is het dan dat jij die helpende hand kunt zijn?! 

Redden daarentegen is meer dat je al ‘helpt’ voordat de ander er om vraagt. Je probeert dingen te voorkomen door er al op in te springen voordat de gebeurtenis zich voordoet of voordat iemand überhaupt vroeg om jouw ‘bemoeienissen’.
En het effect van redden kan zijn dat de ander lui wordt (het wordt immers toch wel voor hem gedaan), dat hij/zij nooit wat leert (het probleem is al verdwenen voordat het de kans had om echt zichtbaar te worden) of dat mensen daarmee hun eigen verantwoordelijkheid niet meer voelen en nemen (want hé de redder in nood is altijd in de buurt). 

Dus hoe mooi het ook is om wat voor een ander te doen…. stel jezelf eens de vraag; ben ik aan het redden of helpen? En als dan blijkt dat je aan het redden bent, sta dan ook eens stil bij de andere kant van de medaille… die is er namelijk! Laat mensen hun eigen verantwoordelijkheid hebben en nemen, stel je beschikbaar voor hulp (geef aan dat je altijd wilt helpen als dat nodig is) en laat het verder bij de ander. Hoe lastig dat af en toe ook is.

Zeker als je iets al verkeerd ziet gaan, in de soep ziet lopen… maar gun de ander ook zijn leermomentje!

Ik wens je een dag zonder reddingsacties toe!