Even spiegelen

Spiegelen

Persoonlijke ontwikkeling is een van mijn favoriete onderwerpen. Maar soms hoor ik om me heen ook kregen van ‘nou, en als ik het allemaal wel gewoon prima vind?’ of ‘het is toch ook prima om niet te behoefte te hebben om een opleiding of cursus te volgen?’ of ‘die focus op groeien en ontwikkelen, een keer is dat toch ook wel gewoon klaar?’.

En weet je, dat is ook helemaal prima.

Persoonlijke ontwikkeling is voor mij niet dat ik vind dat iedereen dan ieder jaar maar een nieuwe opleiding of cursus moet gaan volgen, of dat je perse hogerop moet komen of altijd maar moet streven naar meer zelfinzicht.

Nee, voor mij is het meer dat ik denk dat het goed is om af en toe even eerlijk naar jezelf te kijken en te bezien of je nog ergens behoefte aan hebt. Aan meer kennis op een bepaald vlak, meer vaardigheden, of dat je het gewoon leuk vindt om bezig te zijn met nieuwe dingen.

En dan zeker niet met als doel om ‘hogerop te komen’, nee meer om een leuker leven voor jezelf te creëren. En om dat te kunnen doen, is het wel handig om af en toe even stil te staan en bij jezelf na te gaan of je nog wat mist, of je nog wat nodig hebt en wat je aan stappen zou kunnen of moeten zetten om daar uit te komen.

Uiteraard ben je al goed genoeg zoals je bent. Maar stel dat jij steeds tegen dezelfde muur op blijft lopen, steeds struggled met iets, of toch het gevoel hebt dat je nog wat mist, dan gun ik het jou dat je even de tijd neemt om dat te onderzoeken en te kijken hoe je daarin, voor jezelf, een verbetering door zou kunnen maken. Gewoon omdat het dan wat soepeler gaat allemaal, je meer tevreden kunt zijn en je nog lekkerder in je vel zit.

Dus ontwikkel je vooral niet omdat ik dat leuk zou vinden, doe het ook niet voor je partner of voor je leidinggevende, doe het als jij het wil en omdat jij het wil.

En omdat dat ‘sta even stil bij wat je nodig hebt’ leuk gezegd is, maar nog helemaal niet zo simpel is, zou mijn advies zijn: doe het niet in je eentje… maar maak het jezelf makkelijk(er).

Spar er over met een naaste, een collega, een professional, zoek online, zoek offline, schrijf dingen op, neem je tijd en doe vooral ook de e-learnings op ikblijfgroeien.nl 😊

En heb je geen struggles, ben je helemaal tevreden of goed genoeg oké? Geniet daar dan van!! Want dat is echt niet iedereen gegeven…